Föreläsning om Wilhelmina Skogh
”Arbete är lifvets lycka och glädje”, det var Wilhelmina Skoghs motto. Den fattiga Fåröflickan som blev hela Sveriges hotelldrottning.
1849 föds Wilhelmina Wahlgren i Rute. Växer upp vid Broa på Fårö. Hundra år senare föds en annan Fåröflicka, Kerstin Blomberg, som nu i vuxen ålder berättar om sin avlägsna släkting en vacker kväll vid Bondans. I en fullsatt lada lyssnar en intresserad publik. Ett sommararrangemang av aktiva Fårö Hembygdsförening.
Redan som 12-åring har Wilhelmina klart för sig att hon vill ut i världen för att bli miljonär. Hon ser båtarna på havet och drömmer sig bort. Hon vill också hjälpa mamma och syskon. Efter tidig konfirmation reser hon till en släkting i Stockholm. Börjar arbeta i en leksaksaffär, men inser att där blir hon inte miljonär. Kommer till restaurang Strömparterren och arbetar sig snabbt upp. Läser på kvällarna för att förkovra sig med sikte på att bli egen företagare.
Som 26-årig kvinna blir hon chef för järnvägsrestaurangen i Storvik. Det var då stambanorna anlades i Sverige och järnvägsstationer växte up som svampar ur jorden. Efter ett år bygger hon ett eget hotell i Storvik. Senare köper hon järnvägshotellet i Bollnäs och i Lingbo. Tar också över ansvaret för turisthotellet i Rättvik och chefar ett tag för stadshotellet i Gävle. Anläggningarna blir populära genom hennes personlighet med mycket skinn på näsan och att hon inför nymodigheter som grönsaker, blommor på borden och högklassiga råvaror. Intryck hon fått under många resor i Mellaneuropa.
Mitt i allt detta gifter hon sig med vinhandlaren Skogh och blir därmed Wilhelmina Skogh.
1897 får hon ett stort hotelluppdrag i anslutning till Stockholmsutställningen och därmed är vägen jämnad för att kröna karriären som chef (direktris) för Grand Hotel i Stockholm 1902. Där fortsätter hon sina nymodigheter till gästernas fromma. Och kan 1909 förverkliga sin dröm från en av utlandsresorna, att bygga en vinterträdgård. I denna Vinterträdgård låter hon måla stora friser med motiv från Gotland – bland annat Ringmuren och Nicolai kyrkoruin. Kungligheter gästar hotellet, liksom Selma Lagerlöf som nobelpristagare.
Hon blev med tiden rik och ville ha en ståndsmässig bostad. Hon bygger då Foresta på Lidingö. Ett nätt litet slott med 35 rum och stora salar.
Men så blir tiderna sämre. Hon får sluta på Grand Hotel 1910. Fick vartefter personliga ekonomiska problem och slutar sina dagar boende i två rum på Grand Hotel.
Wilhelminas företagsamhet och entreprenörskap levar kvar. Hennes framgångsrecept är lika aktuellt idag:
¤ Att besöksnäringen har stor potential
¤ Att leta upp nya affärsmöjligheter
¤ Att utnyttja ny teknik
¤ Att utveckla kringtjänster som ökar värdet för kunderna
Hon var också aktiv i rösträttsdebatten och menar att det är märkligt att hon som chef för Grand Hotel inte har rösträtt när vaktmästaren har det.
Kerstin Blomberg slutade sitt föredrag med en önskan att den fantastiska kvinnan Wilhelmina Skogh borde uppmärksammas mer på Gotland. Vi som lyssnade höll med.
Lennart Lindgren